Huurprijzen blijven stijgen
7 februari 2024
In 2023 kende de huurmarkt sterke prijsstijgingen. Dat was ook voorspeld: in 2022 stegen de huurprijzen in Vlaanderen met 4,9% een stuk onder de inflatie In 2023 steeg de gemiddelde huurprijs met 6,4%. De gemiddelde huurprijs bedroeg vorig jaar 868 euro per maand. Dat is 52 euro meer dan in 2022.
Aanbod daalt, vraag stijgt
Het aanbod huurwoningen aan goedkopere, betaalbare huurprijzen slinkt. Het gevolg is dat huurders steeds moeilijker een woning met een lage huurprijs vinden. Van 55.000 nieuwe verhuren in 2023 waren er slechts 4.600 met een huur van minder dan 600 euro.
Vastgoedkantoren merken dat het aantal kandidaten per huurpand bovendien stevig is toegenomen. Voor de meeste panden is het aantal kandidaten in 2023 verdubbeld: van 10-15 naar 25 en meer. Zeker als de huurprijs wat lager is, is de concurrentie moordend.
Het onevenwicht tussen vraag en aanbod is in 2023 stevig toegenomen. De stijgende rentevoeten hebben investeerders afgeschrikt. Nu de rente lijkt te stabiliseren, is er geen grootschalige terugkeer. Het investeringsritme is (veel) te laag. Het is een kwestie van tijd vooraleer dit onevenwicht zich in hogere huurprijzen vertaalt.
“De huurmarkt zit in een perfecte storm: de vraag is sterk gestegen, maar het aanbod volgt niet. De instroom van nieuwe panden vertraagt, terwijl de uitval van oudere huurwoningen versnelt. In 2023 zou je nog een groot deel van de huurprijsstijging van 6,4% aan een vertraagd inflatie-effect kunnen toewijden. Maar onderliggend zien vastgoedkantoren de problemen toenemen”, zegt Kristophe Thijs, directeur Communicatie CIB.
Vlaams-Brabant blijft duurst
Vlaams-Brabant blijft de duurste provincie met gemiddelde huurprijzen boven de 1.000 euro. De impact van de nabijheid bij Brussel is daarvoor de belangrijkste reden. Bovendien is Vlaams-Brabant een regio waar bovengemiddeld veel vrijstaande woningen en villa’s worden verhuurd. Dat duidt op de aanwezigheid van expats, woningen gehuurd door bedrijven voor bedrijfsleiders, diplomaten, …. Huren kost er gemiddeld een kwart meer dan in West-Vlaanderen, de goedkoopste provincie.
Leuven stoot Antwerpen van de troon als duurste centrumstad. Zowel in Antwerpen als in Leuven betaal je in het centrum gemiddeld meer dan 1.000 euro per maand.
Alle woningtypes stijgen in prijs
We zien ook alle woningtypes in prijs stijgen. Omdat appartementen nu 72% uitmaken van alle verhuringen drijven zij de algemene gemiddeldes op. De verappartementisering van de huurmarkt zet zich gestaag door. In 2023 betaal je gemiddeld 821 euro voor een appartement. Dat is een stijging met 6% tegenover 2022. Rijhuizen zitten met 5,5% aan een gelijkaardige prijstoename. De halfopen woningen zijn iets meer in prijs gestegen (+ 7%). Vrijstaande woningen zitten met 5,7% tussen de rijhuizen en appartementen in. De meeste opvallende prijsstijgingen zien we bij studio’s en kamers.
Tip!
Op zoek naar een betaalbare huurwoning? Weet dat je in sommige gevallen recht hebt op een huurpremie. Ook het systeem van budgethuren werd in het leven geroepen om huren betaalbaarder te maken.