Huis kopen in Spanje: wat kost het?
16 mei 2023
Doet het Belgische kwakkelweer je ook wel eens dromen van een tweede verblijf in Spanje? Weet dat er naast de verkoopprijs van de woning nog extra kosten bij komen. We zetten de belangrijkste kosten bij het kopen van een huis in Spanje even op een rij.
BTW of overdrachtskosten
- Bij nieuwbouw betaal je boven op de aankoopprijs BTW = IVA (Impuesto sobre el Valor Añadido). Op het vasteland bedraagt deze 10%.
- Bij een bestaande woning komen er overdrachtskosten (verkooprechten) bij = ITP (Impuesto de Transmisión Patrimonial). De ITP hangt af van het gewest waarin de woning ligt en varieert tussen de 7 en 11%. Spanje heeft 17 autonome gewesten en die mogen elk autonoom beslissen welk tarief ze toepassen.
Zegelrecht
Zegelrecht of AJD (Impuesto de Actos Jurídicos Documentados) is een belasting die je moet betalen bij de aankoop van een huis in Spanje. Deze belasting wordt zowel op de koopakte als op de hypotheekakte geheven. Het zegelrecht bedraagt doorgaans 1% van de aankoopprijs, maar kan in sommige regio’s variëren.
Advocaatkosten
Bij het kopen van een woning in Spanje is het aangewezen om een advocaat in de arm te nemen. Zijn of haar belangrijkste taak is het onderzoek naar de legaliteit van het pand, zoals het nakijken van de eigendomsrechten en de bouwvergunningen. In principe is alles terug te vinden op de Nota Simple, een samenvatting van de akte van het onroerend goed.
Maar latere uitbreidingen, denk maar aan schuurtjes, extra verdiepingen, zwembaden, … werden vroeger gewoonweg zonder vergunning gebouwd en achteraf ook niet geregistreerd in het eigendomsregister. Dat register wordt nu geleidelijk aan geactualiseerd en dat geeft meer houvast in het koopproces.
Geef je een notariële volmacht aan je advocaat, dan kan hij voor jou een NEI-nummer (Número de Identificación de Extranjeros) aanvragen. Dit is een fiscaal herkenningsnummer voor alle buitenlanders die in Spanje een woning kopen of er meer dan 183 dagen per jaar verblijven. Je hebt het nodig voor o.a. de registratie van je woning bij het kadaster, het openen van een bankrekening, de aanvraag van gas en elektriciteit, het afsluiten van verzekeringen en de belastingaangifte.
De advocaat zal ook nagaan welke lasten en schulden er nog rusten op de eigendom. In Spanje gaan de schulden immers niet mee met de ex-eigenaar, maar blijven ze op het pand zitten: achterstallige elektriciteits- en waterrekeningen, belastingen, hypothecaire kredieten, … Als de advocaat ze niet in kaart brengt en afhoudt van de verkoopprijs die jij betaalt, dan draai jij op voor al die schulden.
Voor al dat werk vraagt de advocaat meestal een fee van ongeveer 1% + BTW.
Notariskosten in Spanje
De rol van de notaris in Spanje is heel erg beperkt. Hij staat in voor de overeenkomst tussen beide partijen. Hij legt vast wie de verkoper en koper zijn, kijkt hun identiteit na en noteert wie wat koopt en verkoopt. De notariskosten komen neer op 0,6 tot 1%.
Inrichting- en afwerkingskosten
Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor meubels, kasten op maat, zonnewering, … Mogelijk heb je ook nog budget nodig om de woning verder af te werken. Zo zijn bijvoorbeeld niet in alle panden de keukens volledig ingericht. Keukentoestellen zoals oven, vaatwasser, koelkast, … ontbreken dan nog.
Het is erg belangrijk om al deze kosten op voorhand goed in kaart te brengen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Tip!
Wil je een huis of appartement kopen in Spanje, laat je dan bijstaan door een Belgische vastgoedmakelaar. Op Spotto vind je onder de rubriek buitenlands vastgoed makelaars die Spaans vastgoed verkopen. Vind je makelaar op Spotto.
Op Spotto vind je meer dan 3.000 huizen en appartementen te koop in Spanje. Ontdek ons aanbod huizen en appartementen te koop in Spanje.