Huis bezichtigen? Ontdek onze tips voor een succesvol bezoek
15 november 2024
Hoe kan je je bezoek voorbereiden?
Plan tijdig een afspraak in
Sommige huizen zijn erg gegeerd, dus plan een afspraak in zodra je een woning vindt die aan je wensen voldoet. Probeer om je bezoek overdag in te plannen. Zo krijg je een duidelijker beeld van de woning en kan je meteen zien hoeveel natuurlijk licht er in de woning binnenkomt.
Maak je huiswerk
Naast de woning is het belangrijk om een beeld te hebben van de omgeving. Verken de buurt en locatie op voorhand. Zijn er scholen, winkels, openbaar vervoer, … ? Hoe zit het met de bereikbaarheid en eventuele toekomstplannen zoals een geplande heraanleg van straten. Bereid alvast je vragen voor over de woning zelf. Ga nog eens goed door de vastgoedadvertentie en noteer de zaken waarover je meer uitleg wil.
Neem een expert mee
Dit kan een bevriende vastgoedmakelaar zijn, een architect, een aannemer, … Maar evengoed iemand uit je familie of vriendenkring die zelf een huis gebouwd of verbouwd heeft, en dus veel kennis heeft over huizen. Zeker om eventuele verborgen gebreken te identificeren kan dit een grote meerwaarde zijn. Ken je niet meteen een expert om mee te nemen, neem dan sowieso iemand extra mee. Met twee zie je altijd meer dan alleen.
Waarop letten tijdens de bezichtiging?
Dit zijn een aantal belangrijke aandachtspunten tijdens je bezoek.
- Indeling van de woning
Let op de grootte en de functionaliteit van de verschillende ruimten. Past de indeling van het huis bij jouw behoeften? Kijk ook of er voldoende daglicht is in het huis. Natuurlijk licht zorgt voor licht en warmte waardoor je kan besparen op je energiefactuur.
- Constructie en bouwkundige staat
Let op scheuren in muren, vochtproblemen, lekkages, de staat van het dak, ramen en deuren, en eventuele schade. Afbladderende verf, blaasjes op binnenmuren of mosvorming op buitenmuren kunnen wijzen op vochtproblemen. Er bestaan tegenwoordig toestellen zoals vochtmeters en hygrometers op de markt om zelf vochtproblemen op te sporen.
- Installaties en voorzieningen
Controleer de staat van de elektrische installatie, de verwarming, de waterleidingen en andere voorzieningen in de woning. Check of alles goed functioneert en informeer naar de ouderdom en onderhoudsgeschiedenis van deze systemen. Ga ook de ouderdom van de keuken na en check of alle keukenapparatuur nog werkt. Doe dit ook voor de badkamer.
- Veiligheid
Check ook even hoe veilig de woning is. Is er inbraakbeveiliging, zoals veiligheidssloten of een alarm? Zijn er rookmelders aanwezig. Deze zijn verplicht sinds 1 januari 2020. Is er asbest aanwezig? Dateert de woning van voor 2001, dan moet de verkoper een asbestattest kunnen voorleggen.
- Energiezuinigheid
Let op de energiezuinigheid van de woning, zoals de isolatie, type beglazing en de energieprestatie. Het energieprestatiecertificaat of EPC kan je hierover meer vertellen. Gaat het om een woning met EPC-label E of F, dan weet je al meteen dat je binnen de zes jaar verplicht bent om energetisch te renoveren.
- Buitenkant
Vergeet ook niet de buitenkant van de woning grondig te inspecteren. Controleer de staat van het dak, de gevel, het buitenschrijnwerk en de tuin. Ga ook even na hoe de zon georiënteerd is? Heb je voldoende privacy in de tuin?
- Kosten en onderhoud
Schat de kosten en het onderhoud in die nodig zijn om de woning in goede staat te houden. Denk aan onderhoudskosten, maar ook aan belastingen, verzekeringen en eventuele renovaties die nodig zijn. Zijn er al verbouwingen geweest? En zijn hiervoor de nodige vergunningen beschikbaar? Deze informatie vind je terug in het postinterventiedossier (PID).
Welke vragen stellen?
Denk op voorhand na welke vragen je wil stellen. Noteer je vragen en neem je lijstje mee, zodat je zeker niks over het hoofd ziet. De vragen kunnen over meer dan het huis alleen gaan, maar ook over de omgeving, het onderhoud, de verkopers, … Wees vooral niet bang om iets te vragen.
Enkele voorbeeldvragen:
- Waarom wordt de woning verkocht?
- Hoe lang staat het huis al te koop? Staat een huis al heel lang te koop, dan is er mogelijks iets mis. Een vaak voorkomende reden is dat de prijs niet marktconform is. Staat de woning al lang te koop, dan heb je meer ruimte om te onderhandelen.
- Hoe is het contact met de buren?
- Wie woont er in de omgeving: gezinnen, jonge koppels, oudere mensen, …?
- Zijn er veel andere geïnteresseerden in de woning?
- Zijn er verbouwingen geweest? Zijn de nodige vergunningen hiervoor aanwezig? En zijn nieuwe verbouwingen en uitbreidingen nog mogelijk? Mag er bijvoorbeeld een carport worden gebouwd naast het huis?
- Is er ooit een lek geweest?
- Hoe oud is de keukenapparatuur en werkt alles nog goed?
- Is een tweede bezoek mogelijk?
Vraag zeker ook of alle nodige attesten aanwezig en in orde zijn.
Tip! Ga eerst op je gemak door het huis en stel daarna jouw vragen. Ben je toch nog iets vergeten? Dan kan je de vastgoedmakelaar of verkoper na afloop later nog contacteren.
Extra tips voor een geslaagde bezichtiging
- Plan een tweede bezichtiging in om nieuwe details op te merken. Zeker als je twijfelt of interesse hebt, maak je beter een nieuwe afspraak. Tijdens een tweede bezichtiging zullen je er misschien zaken opvallen die je de eerste keer niet hebt opgemerkt.
- Neem voldoende tijd en laat je niet onder druk zetten.
- Maak foto’s en aantekeningen.
- Laat je niet enkel leiden door je emoties. Verliefd worden op een huis? Het kan, maar net zoals in een gewone relatie komen bepaalde zaken pas later aan het licht. Bekijk het huis rationeel aan de hand van al onze tips hierboven. Uiteraard moet je buikgevoel goed zitten. Een huis dat aan al je criteria voldoet, maar waarbij je toch geen wauw-gevoel hebt, is misschien dan toch niet dat droomhuis waarnaar je zoekt.
Wat kost het om een huis te bezichtigen?
Een bezichtiging is altijd gratis en vrijblijvend. Je bent niet verplicht om een bod uit te brengen. Doe je wel een bod, dan is dit wel bindend.
Een huis kopen is een van de belangrijkste beslissingen in je leven. Met deze tips ben je goed voorbereid en kan je een weloverwogen beslissing nemen. Veel succes!
Op zoek naar je droomhuis?
Ontdek ons volledige aanbodAanbevolen artikel
Lees laatste nieuws en post over trends
