Hoeveel huurwaarborg moet ik betalen?
20 april 2023
Wat is de huurwaarborg?
De huurwaarborg dient als bescherming voor de verhuurder. Het is geen wettelijke verplichting, maar de meeste verhuurders vragen wel waarborg als bescherming tegen wanbetaling, schade aangebracht door de huurder, maar ook tegen huurders die plots verdwijnen.
Huurder en verhuurder zijn vrij om in de huurovereenkomst al dan niet een huurwaarborg overeen te komen. Wordt er een huurwaarborg gevraagd, dan gelden de regels van het Vlaams Woninghuurdecreet.
Hoeveel maanden huur bedraagt waarborg?
De omvang van de waarborg mag maximaal drie maanden huur bedragen. Een hogere huurwaarborg vragen is niet mogelijk.
Vier vormen
De huurwaarborg kan op vier manieren worden gevestigd:
- een geïndividualiseerde rekening op naam van de huurder: de waarborg wordt door de huurder gestort op een geïndividualiseerde rekening op zijn naam. Hiervoor kan je vrij een financiële instelling kiezen.
- een OCMW-waarborg: het gaat om een bankwaarborg tussen het OCMW en een bank. Het gaat dus om een dubbele borgstelling: de eerste door het OCMW ten gunste van de kredietinstelling en de tweede door de kredietinstelling ten gunste van de huurde. Om de privacy van de huurder te beschermen krijgt de verhuurder niet te zin of de waarborg al dan niet met tussenkomst van het OCMW werd gesteld. De bank bevestigt aan de hand van een standaardformulier aan de verhuurder dat de waarborg werd toegekend.
- een zakelijke zekerheidsstelling bij een financiële instelling: het gaat dan bijvoorbeeld over een kapitalisatiebon of obligatie. Deze huurwaarborgvorm werd toegevoegd om het systeem van werken met een verzekeringsbon te regulariseren. Deze vorm wordt omwille van de gebruiksvriendelijkheid vaak toegepast.
- een persoonlijke borgstelling: een natuurlijke persoon of rechtspersoon stelt zich borg voor het nakomen van de verplichtingen van de huurder. Het gaat dan niet alleen om het betalen van de borg maar om alle verplichtingen uit de huurovereenkomst (zowel huurschade als achterstallige huur).
Het combineren van deze huurwaarborgvormen is niet toegestaan. Je kan dus slechts een van de vier vormen hanteren.
Het is aan de huurder om een keuze te maken uit een van de waarborgvormen, behalve wanneer het om persoonlijke borgstelling gaat. In dit geval is de uitdrukkelijke toestemming van de verhuurder nodig.
Terugkrijgen huurwaarborg
Bij het einde van de huur wordt de huurwaarborg opnieuw vrijgegeven. Dit kan enkel na schriftelijk akkoord tussen huurder en verhuurder. Bestaat er hierover betwisting, bijvoorbeeld omdat de verhuurder van oordeel is dat er huurschade is, dan moeten huurder en verhuurder zich richten tot de vrederechter. Deze zal dan bepalen aan wie de huurwaarborg zal toekomen.
Om huurschade vast te stellen speelt de plaatsbeschrijving een belangrijke rol. Met dit document kan aangetoond worden of de schade er al was bij de start van de huur, dan wel als de schade door de huurder werd aangebracht.