Goedkoop lenen dankzij Vlaams Woningfonds
16 februari 2024
De Vlaamse woonlening is een voordelig woonkrediet voor wie een bescheiden inkomen heeft en toch een eigen woning wil kopen. Je kan lenen voor de aankoop van een huis of appartement, maar ook voor renovatie. Je kan het volledige bedrag lenen, inclusief btw, registratierechten en notariskosten. Zeker voor jonge kopers is dit interessant. Bij de bank moet je 10 tot 20 procent van de aankoopprijs zelf op tafel kunnen leggen.
Rentevoet Vlaams Woningfonds
Bij het Vlaams Woningfonds leen je tegen een lagere rente. De berekening van de rentevoet gebeurt op basis van verschillende factoren zoals de rente op overheidsobligaties, je inkomen, je gezinstoestand, de looptijd van de lening en ligging van het onroerend goed. Op de private markt bedroeg de rente voor een lening op 25 jaar in december 2023 3,25 procent, terwijl dat bij het Vlaams Woningfonds gemiddeld 2,44 procent was. De rente wordt om de vijf jaar herzien op basis van je gezinstoestand en je inkomen. De standaardduurtijd van de lening is 25 jaar.
Voorwaarden
- De woning moet in het Vlaams Gewest liggen.
- De vastgestelde maximumgrenzen inzake verkoopwaarde mogen niet overschreden worden. De verkoopwaarde van de woning of het appartement wordt geschat door een onafhankelijke externe expert.
- Je geïndexeerd inkomen mag een bepaald maximumbedrag niet overschrijden. De inkomensgrenzen variëren afhankelijk van je gezinssituatie en het aantal personen ten laste.
- Je moet voldoen aan de voorwaarde betreffende eigendomsbezit. Concreet houdt dit in dat je de woning zelf moet bewonen als hoofdverblijfplaats.
- Je moet voldoende solvabel zijn om het krediet te kunnen afbetalen. Het Vlaams Woningfonds beoordeelt je terugbetalingscapaciteit aan de hand van je inkomen, lopende schulden en eventuele andere financiële verplichtingen.
Energetische renovatielening
Is je huis of het appartement niet energiezuinig en je wil een grondige energetisch renovatie uitvoeren, dan kan je onder bepaalde voorwaarden samen met de Vlaamse woonlening een renteloze energetische lening afsluiten bij het Vlaams Woningfonds.
Enkel huizen met EPC-label E of F in aanmerking. Koop je een appartement, dan moet het EPC-label D, E of F zijn. Het energieprestatiecertificaat mag niet dateren van voor 2019. Bovendien moet je de woning binnen de vijf jaar na aankoop renoveren. Concreet moet je renoveren tot minstens energielabel C, B of A.
Hoe aanvragen?
Het aanvragen van een lening bij het Vlaams Woningfonds is eenvoudig en transparant. Om je in te schrijven ga je langs bij het Vlaams Woningfonds in jouw provincie of bij een woonmaatschappij die de Vlaamse woonlening verstrekt. Zorg dat je volgende documenten bij de hand hebt:
- je identiteitskaart
- alle bewijsstukken in verband met je huidige inkomen en dat van personen die de lening mee aangaan
- de gegevens van de aan te kopen woning en/of kostprijsraming van de uit te voeren werken
Stijgende vraag
Steeds meer Vlamingen vinden hun weg naar de Vlaamse woonlening. Vorig jaar heeft het Vlaams Woningfonds een recordaantal van 6.469 leningen afgesloten. Er werden 7.554 aanvragen ingediend. In totaal sloot het Vlaams Woningfonds vorig jaar voor 1,438 miljard euro aan sociale leningen af. Zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).
Er werd gemiddeld voor 222.281 euro geleend. De looptijd bedroeg gemiddeld 25 jaar. De gemiddelde behandelingstermijn van een aanvraag liep in december terug tot 49 dagen. Dit is het gevolg van een doorgedreven digitalisering, een optimalisering van de dossierbehandeling en een verhoging van de personeelscapaciteit.
Meer informatie over de Vlaamse Woonlening vind je op de website van het Vlaams Woningfonds. Je vindt er ook een simulatietool om te berekenen hoe hoog je inkomen mag zijn.
Aanbevolen artikel
Lees laatste nieuws en post over trends
