Rookmelders verplicht in alle woningen
26 juni 2023
Waar rookmelders plaatsen?
Op elke verdieping in elke Vlaamse woning moet minstens één rookmelder hangen. Dit geldt zowel voor gezinswoningen, appartementen, studio’s als voor (studenten)kamers. Ook in de kelder of op zolder moet je een rookmelder installeren als zich daar een technische installatie (bijvoorbeeld een verwarmingsketel) bevindt, of als je die ruimtes direct kan betreden.
Het is aangeraden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar je doorheen moet op weg van de slaapkamer naar buiten (de kortste vluchtweg). Plaats ook rookmelders in de hal of traphal op elke verdieping, op de overloop die toegang verleent tot de slaapkamers (zo dicht mogelijk bij de slaapkamers) en de inkomhal die de hoofdingang verbindt met de rest van de woning, in de slaapkamers en de leefkamer.
Waar niet?
In ruimtes waar rook, stoom of stof aanwezig is zoals garage, keuken, badkamer, … is het niet aangeraden om een rookmelder te plaatsen. Als er in deze ruimtes brandrisico bestaat, voorzie je best een rookmelder net buiten de ruimte. Ook in de buurt van een open raam, een ventilatieopening, een mechanische ventilator of waar het veel warmer is dan in de rest van de ruimte (bv. boven een radiator of ander verwarmingstoestel) is het afgeraden om een rookmelder te plaatsen, net als voor de deur van de keuken of de badkamer.
Geen rookmelders? Dan mag je niet verhuren
Verhuur je een huis, appartement of studentenkamer dan moet je de rookmelderverplichting naleven. Rookmelders zijn verplicht in elke huurwoning. Sinds 1 januari 2021 zijn nieuwe regels voor woningkwaliteit van kracht in Vlaanderen die het ontbreken van rookmelders strenger bestraffen. Voordien moest je bij een bezoek van de woningcontroleur enkel vrezen voor een opmerking of het weigeren van een conformiteitsattest. Vandaag kan de woning bij het ontbreken van een rookmelder meteen ongeschikt verklaard worden.
Het is aan de verhuurder om de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Als de verhuurder kiest voor een toestel met vervangbare batterijen, dan moet de huurder die batterijen tijdig vervangen.
Wat in appartementsgebouwen?
Ook in de gemeenschappelijke ruimtes van appartementsgebouwen is een rookmelder verplicht. Deze rookmelderverplichting is sinds 18 februari 2023 uitgebreid. Voorheen moesten rookmelders enkel geplaatst worden in zolders of kelders waarin zich een technische installatie bevindt. Voortaan moet elke gemeenschappelijke ruimte met een technische installatie over een rookmelder beschikken, waar die zich ook bevindt in het gebouw.
Voor specifieke afgesloten technische ruimtes met installaties die niet noodzakelijk toegankelijk (gedeeld) moeten zijn voor de bewoners, geldt de verplichting niet. Denk aan bijvoorbeeld liftmachinekamers. Vaak zijn deze al apart beveiligd en enkel toegankelijk voor de medewerkers van de liftfirma.
Tip!
Verhuur je een woning of (studenten)kamer, dan zal de vastgoedmakelaar je wijzen op deze rookmelderverplichting. Ben je mede-eigenaar in een appartementsgebouw, dan zal de syndicus ervoor zorgen dat voldaan is aan de rookmelderverplichting in de gemeenschappelijke delen. Vind je vastgoedmakelaar of syndicus op Spotto.