Er rust een erfdienstbaarheid op mijn grond. Wat betekent dit?
12 april 2023
Een erfdienstbaarheid is een last die op een erf (het lijdende of dienende erf) gelegd wordt tot nut en gebruik van een erf dat aan een andere eigenaar toebehoort (het heersende erf). Een bekend voorbeeld is het recht van doorgang. Als een landbouwer een recht van doorgang heeft op een deel van jouw grond, dan moet je er als eigenaar voor zorgen dat de landbouwer steeds vrije doorgang heeft over je grond. Jouw erf is dan het dienende of lijdende erf, dat van de landbouwer is het heersende erf.
Nieuwe regels
Met de komst van het nieuwe goederenrecht zijn er sinds 1 september 2021 nieuwe regels. Zo hoeft een erfdienstbaarheid niet langer betrekking te hebben op grond, maar kan het ook op een gebouw. Het is nu dus mogelijk om een erfdienstbaarheid te vestigen ten gunste of ten laste van een gebouw, terwijl de grond aan dezelfde persoon toebehoort. Dit is een belangrijke wijziging ten opzichte van de oude regelgeving die bepaalde dat een erfdienstbaarheid alleen kon bestaan als de twee erven aan verschillende eigenaars toebehoorden. Ook is het nu mogelijk dat een erfdienstbaarheid bestaat tussen twee onroerende goederen waarbij iemand eigenaar is van het ene en mede-eigenaar van het andere. Hier wordt vaak gebruik van gemaakt in appartementsgebouwen.
Verjaring
Erfdienstbaarheden zijn in principe eeuwigdurend en gaan dus automatisch over bij de verkoop van het onroerend goed. De wetgever heeft evenwel een aantal specifieke beëindigingsgronden voorzien, zoals de verjaring.
Problemen vermijden
Wanneer je een woning wil kopen, moet je altijd nagaan of er erfdienstbaarheden op het onroerend goed rusten, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Het is de taak van de vastgoedmakelaar om je hierover als koper te informeren. Het is dan ook aangewezen om de eventuele erfdienstbaarheden, die rusten op het erf, in het compromis op te nemen. Zo vermijd je problemen achteraf.