Eerste hulp bij verbouwstress: zo overleef je een renovatie
11 mei 2024
Een verbouwing overleven doe je zo
Onverwachte kosten, moeilijke communicatielijnen en een planning die voor de zoveelste keer in het honderd loopt: een verbouwing gaat gepaard met veel onvoorziene omstandigheden.
Chaos en onduidelijkheden creëren spanning. Bovendien stopte je wellicht een groot deel van je spaargeld in het huis, waardoor de druk verder oploopt. Toch kan je met een heldere aanpak en enkele concrete afspraken een heleboel onrust vermijden.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Van het type warmtepomp tot de kleur van de dakgoot: er komt een stortvloed aan belangrijke beslissingen op je af. In het heetst van de strijd zal je snel te maken krijgen met keuzemoeheid.
Probeer de grote beslissingen daarom van tevoren vast te leggen. Een goede voorbereiding maakt de aanloop naar de start van de werken misschien iets langer, maar zo kan je tijdens de verbouwingen focussen op onverwachte problemen. Dat zal je alvast stress besparen.
Werk met betrouwbare partijen
Ga te rade bij vrienden en familie die in de buurt al een renovatie hebben afgerond. Over welke vakmensen zijn zij tevreden en welke dakaannemer stuurde ook alweer na twee weken zijn kat? Raadpleeg ook de reviews online. Aannemers zonder referenties zijn een absolute no-go.
Zorg voor een duidelijke rolverdeling in het team
Een hoofdaannemer via de architect, een bevriende plakker, een elektricien uit de schoonfamilie en de tuinaannemer van de buren: van veraf en dichtbij verzamel je een complete equipe aan werkkrachten. En de afbraakwerken, die neem je voor je eigen rekening.
Maar welke partij is waarvoor verantwoordelijk? Welke invloed hebben de werken van de ene op de activiteiten van de andere? Hoe past de planning in elkaar? Zorg ervoor dat de rollen van bij de start duidelijk zijn voor alle betrokken partijen. Zo vermijd je dat er achteraf naar elkaar gewezen wordt.
Plan vaste overlegmomenten in
Geef je alles uit handen of zet je zelf de veiligheidshelm op? Wat je ook beslist: onder een aantal opvolgwerken en allerlei beslissingen kan je niet uit. Plan daarom wekelijks vaste momenten in. Doe je dat niet, dan slokt het hele verbouwproces je vroeg of laat helemaal op.
Wellicht plannen de architect en de hoofdaannemer samen de werfvergaderingen in.
Prik daarnaast een vast tijdstip in de week om het mapje ‘verbouwingen’ in de mailbox te tackelen, offertes te vergelijken, bestellingen te plaatsen en andere knopen door te hakken.
Speel je eigen sterktes uit
Ga je als koppel een verbouwing aan? Vertrouw dan op elkaars sterktes. Is de ene wat technischer dan de andere? Dan hoef je echt niet te discussiëren over het type stopcontacten. Heb je zelf een oog voor interieur? En goochelt de ander met budget sheets in excel? Leef je uit en ontzorg je partner.
Zet je relatie niet op het spel
Vroeg of laat gaat elk gesprek tussen jou en je partner over de verbouwingen. Ook de verbouwstress werk je onvermijdelijk weleens op elkaar uit. Maak daarom tussendoor écht tijd voor elkaar. Niet door samen het toilet te installeren, maar door de - al dan niet te verbouwen - voordeur achter jullie dicht te trekken.
Laat je goed omringen
It takes a village to raise a child. Maar leun gerust ook op je dorp om een huis te verbouwen. Ja, die hulp bij de afbraakwerken mag je aanvaarden. Vele handen maken licht werk. En nee, die barbecue de volgende dag hoef je niet af te slaan. Nu en dan uitzoomen en ontspannen zet het project meteen in perspectief.
Wat ook helpt om de moed niet te verliezen: een camera roll bijhouden met de voortgang van de werken. Check regelmatig de evolutie van je huis. Verbouwen: alleen maar miserie? Al snel wordt duidelijk van niet. Op een dag geniet ook jij van jouw droomproject. Veel succes!