Eén kotlabel in Vlaanderen
22 mei 2024
Waarom?
Studentensteden en hoger onderwijsinstellingen kozen tot nu toe zelf of ze al dan niet een kotlabel invoerden, en hanteerden daarbij verschillende labels en bijhorende voorwaarden. Dit leidde tot veel onduidelijkheid. Door een uniform kotlabel in heel Vlaanderen te hanteren wordt een duidelijk kader verschaft.
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele: “Het is goed dat studentenkamers op eenzelfde manier zullen worden beoordeeld. Het vinden van een betaalbaar kot is belangrijk, maar het is minstens even belangrijk dat studenten beter en laagdrempelig geïnformeerd worden over de staat van het studentenverblijf. Zodat zij en hun ouders meer zekerheid krijgen of het kot voldoende kwalitatief én bovendien veilig is. Met een uniform kotlabel weten studenten ook dat ze dezelfde kwaliteit mogen verwachten in elke studentenstad.”
Hoe werkt het kotlabel?
Studentensteden kiezen zelf of ze het label invoeren. Verhuurders van studentenkamers zijn niet wettelijk verplicht het label te gebruiken, al kan dit wel helpen om geschikte studenten te vinden.
Koten die voldoen aan de normen, krijgen het label. De normen omvatten:
- Woningkwaliteitsnormen: minimale oppervlakte per student, basiscomfort zoals verwarming, ventilatie, ...
- Brandveiligheidsnormen: branddetectoren, nooduitgangen, ...
- Vergunning: het aantal woongelegenheden is vergund of vergund geacht conform de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Het uniform kotlabel is geen vervanging voor de woningkwaliteitsnormen en brandveiligheidsnormen die al bestaan. De geldigheid van je label hangt ook samen met de geldigheid van het conformiteitsattest.
Voordelen kotlabel:
- Meer transparantie voor studenten: studenten kunnen op basis van het label koten met elkaar vergelijken.
- Stimuleren van kwaliteitsvolle studentenhuisvesting: verhuurders worden aangemoedigd om te investeren in de kwaliteit van hun koten.
- Eenvoudiger handhaving: steden en gemeenten kunnen eenvoudiger controleren of koten voldoen aan de normen.
Er komt geen meldingsplicht zoals eerder vermeld.