Een huis (ver)kopen met behulp van artificiële intelligentie: verre toekomst of niet?
5 december 2023
ChatGPT kent ondertussen bijna iedereen. Ook chatbots worden alsmaar slimmer. Een huis (ver)kopen met een robot gaat misschien nog wat te ver, maar toch is er vandaag al wel wat mogelijk op dat gebied.
Wat is er vandaag al mogelijk?
Op het afgelopen CIB Vastgoedcongres stond AI centraal. Op het congres dat jaarlijks door de beroepsorganisatie wordt georganiseerd waren meer dan 1.000 vastgoedprofessionals aanwezig. Uit een bevraging daar bleek dat 68% van hen denkt dat AI het beroep van de vastgoedmakelaar fundamenteel zal veranderen.
Vandaag wordt AI ook al toegepast door vastgoedmakelaars. 45% maakt vandaag al gebruik maakt van AI. Zo maken sommige vastgoedmakelaars gebruik van ChatGPT om pandbeschrijvingen op te stellen. Er bestaan vandaag ook AI-tools om potentiële kopers de (renovatie)mogelijkheden van een huis te tonen. Sowieso blijft menselijke controle nodig. Teksten gemaakt door ChatGPT moet je altijd dubbelchecken, zowel inhoudelijk als taalkundig. AI is vandaag vooral een instrument om bepaalde taken te vereenvoudigen of sneller uit te voeren. Toch is er nog een grote groep makelaars (36%) die vandaag nog helemaal geen AI gebruikt.
Wat brengt de toekomst?
Uit onderzoek bij de bezoekers van de Nederlandse vastgoedsite Funda blijkt dat meer dan de helft van hen gelooft dat AI in de toekomst een invloed zal hebben bij het verkopen en kopen van een huis. Concreet gaat het dan om het bepalen van de vraagprijs of het juiste bod, het beoordelen van de mogelijkheden die een huis biedt en het maken van plattegronden.
Millennials zijn beter op de hoogte van deze ontwikkelingen dan de oudere generaties. Tweede derde gelooft dan ook sterk in de mogelijkheden van AI. Babyboomers (59 jaar en ouder) hebben wat meer twijfels. Opvallend echter is dat een derde van de millennials de ontwikkelingen beangstigend en onbetrouwbaar vindt, terwijl slechts 25% van de babyboomers die zorgen deelt. Bovendien zijn millennials er minder van overtuigd dat AI een grote rol zal spelen in het (ver)koopproces van een woning dan de oudere generaties.
In Nederland is er momenteel een bedrijf dat een tool ontwikkelt voor makelaars. Deze tool maakt op basis van foto’s op funda, het energielabel en de omschrijving van de woning een vrij nauwkeurige waardebepaling. Het model herkent zelfs details zoals keuken- en badkameronderdelen en maakt een inschatting van de gebruikte materialen.
Ook in Vlaanderen zit er een tool aan te komen waarmee onderbouwde waardebepalingen, gebaseerd op een grote hoeveelheid parameters, kunnen worden gedaan.
Vastgoedmakelaar blijft onmisbaar
Hoewel AI steeds meer terrein wint, blijft de menselijke factor onmisbaar. Een model kan data interpreteren, maar kan geen inschatting maken van de gevoelswaarde. Een woning (ver)kopen is en blijft een emotioneel gegeven. Vastgoedmakelaars zullen altijd nodig zij om subjectieve aspecten in overweging te nemen. AI kan wel bijdragen aan het verbeteren van bepaalde stappen in het (ver)koopproces en zal in de toekomst sowieso deel gaan uitmaken van de dienstverlening van de vastgoedmakelaar. Maar AI zal de makelaar nooit volledig kunnen vervangen. Wij zijn alvast benieuwd wat de toekomst nog brengt.