Discriminatie huurmarkt of tijdens een verkoop
20 maart 2024
Wat is discriminatie op huisvesting?
Toegang tot adequate huisvesting wordt erkend als een fundamenteel grondrecht. Desondanks blijft discriminatie op de huisvestingsmarkt een probleem. Bij Spotto staan we uiteraard voor een nultolerantie als het aankomt op discriminatie en/of racisme.
Er is sprake van discriminatie als iemand in een vergelijkbare situatie minder gunstig wordt behandeld dan een andere persoon, zonder een objectieve reden waarom. In sommige gevallen is er zelfs geen objectieve reden van toepassing. Hierbij maak je het onderscheid tussen selectie en discriminatie, al kan het verschil wel subtiel zijn:
Selectie huurders
- Selectie is het proces waarbij verhuurders of vastgoedmakelaars criteria hanteren om een huurder te kiezen.
- Objectieve en relevante criteria zoals financiële stabiliteit en referenties.
Welke info de vastgoedmakelaar mag vragen hangt ook af of er al een woningbezoek is geweest. Na een bezoek kan een vastgoedmakelaar wel vragen naar bewijzen van inkomsten (loonfiches bijvoorbeeld) om zo te kijken of de kandidaat de huur in de toekomst kan betalen.
De vastgoedmakelaar is op de hoogte van wat je al dan niet mag vragen als verhuurder. Zo zal hij of zij erover waken dat de privacy van de kandidaat-huurders gerespecteerd wordt en dat er niet wordt gediscrimineerd.
Discriminatie
- Discriminatie treedt op wanneer een verhuurder of vastgoedmakelaar een huurder ongelijk behandelt op basis van persoonlijke kenmerken zoals ras, geslacht, religie, nationaliteit, handicap, enz.
Discriminatie kan zowel indirect als direct voorkomen:
- directe discriminatie: een verhuurder weigert een huurder op basis van hun etniciteit of omdat er een blindegeleidehond aanwezig is;
- indirecte discriminatie: een verhuurder stelt onnodig strenge eisen die bepaalde groepen benadelen (bijv. taaleisen die niet relevant zijn voor de huur).
Bij directe discriminatie kan er geen objectieve reden gegeven worden om het te verantwoorden.
Discriminatie op de huurmarkt
De Vlaamse Overheid heeft in 2018 het Actieplan antidiscriminatie op de private huurmarkt ingevoerd. Met als doel preventief verhuurders en vastgoedmakelaars te sensibiliseren, want vaak zijn ze niet bewust van het feit dat zij discrimineren.
Al zijn CIB-vastgoedmakelaars wel goed op de hoogte van de wetgeving omtrent de discriminatie op de private huismarkt. Zo biedt VIVO, het opleidingsorgaan van de beroepsorganisatie CIB, geregeld een opleiding ‘antidiscriminatiewetgeving op de woninghuurmarkt’ aan.
Wat als je toch gediscrimineerd wordt op de huurmarkt of bij een verkoop?
Bij discriminatie van een vastgoedmakelaar kan je als kandidaat-huurder klacht indienen bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Deze instantie zal de klacht onderzoeken en mogelijks disciplinaire maatregelen nemen.
Als een particuliere verkoper of verhuurder direct discrimineert dan kan je klacht indienen bij Unia.