De Woningpas: alle informatie over je huis
26 oktober 2023
In 2018 lanceerde de Vlaamse overheid ‘De Woningpas’. Sindsdien zijn er verschillende nieuwe functionaliteiten bijgekomen.
Toegang tot je Woningpas
Het raadplegen van jouw Woningpas is eenvoudig. Je kunt inloggen op woningpas.vlaanderen.be met je elektronische identiteitskaart (eID) of met een digitale sleutel, zoals de Itsme-app. Jouw Woningpas is toegankelijk zodra je huiseigenaar wordt. Verkoop je je woning, dan krijgt de nieuwe eigenaar automatisch toegang tot deze waardevolle informatie.
Wat staat er in je Woningpas?
De Woningpas bevat informatie over je huis, zowel administratieve gegevens als nuttige details over de toestand van je woning. Deze Woningpas kan helpen bij het beheren en verbeteren van je woning. Hier vind je een overzicht van enkele van de belangrijkste categorieën van informatie die je in jouw Woningpas kunt vinden:
1. Data en attesten
- bouwjaar, renovatiejaar, oppervlakte en volume van je woning
- overzicht van verleende stedenbouwkundige en digitale bouwvergunningen (omgevingsvergunning)
- energieprestatiecertificaat (EPC) voor residentiële eenheden, waarmee je de energie-efficiëntie van jouw woning kunt vergelijken met vergelijkbare woningen in jouw gemeente, provincie en gewest
- informatie over Energieprestatieregelgeving (EPB)
- gegevens over je elektriciteits- en gasmeters, reëel energieverbruik en vergelijking met het gemiddelde jaarverbruik in jouw gemeente
- isolatiescore per onderdeel (bijv. beglazing, muren, dak) met bijbehorend advies
- details van je installaties (verwarming, sanitair warm water, koeling, ventilatie en aangemelde zonnepanelen)
- watervoorziening, aanwezigheid van drinkwateraansluiting, keuring binnenwaterinstallaties en privéwaterafvoer, en meer.
2. Visuele informatie over jouw woningomgeving
- informatie over ruimtelijke ordening/planning
- overstromingsgevoeligheid van de omgeving van je woning
- erfgoedwaarde van jouw woning en de omgeving
- overzicht van al jouw percelen zonder bebouwing, zoals bouwgronden, landbouwgrond, recreatiegronden, en meer.
3. Adviezen
- advies over duurzaam verwarmen
- renovatiestappenplan met kostprijsindicatie voor woningen verkocht vanaf 2019
4. Tools
- zonnekaart
- Test-uw-EPC-tool
- woningkwaliteitswijzer
- checktool voor jouw bodemkwaliteit
- warmtekaart
De nieuwe warmtekaart in jouw Woningpas
Een van de meest recente en belangrijkste toevoegingen aan de Woningpas is de warmtekaart. Deze tool biedt gedetailleerde informatie over de thermische eigenschappen van je woning en geeft suggesties voor isolatie en verwarmingsopties om energie te besparen en je huis comfortabeler te maken. Het is een krachtige tool om te begrijpen hoe je je huis energie-efficiënter kan maken om zo geld te besparen op energierekeningen.
Met behulp van de warmtekaart kan je:
- inzicht krijgen in de warmteverliezen in je woning. Je krijgt een visuele kaart die laat zien waar de meeste warmteverliezen optreden, zoals slecht geïsoleerde muren, daken of ramen.
- suggesties krijgen voor energie-efficiënte maatregelen. De warmtekaart geeft aanbevelingen om je huis beter te isoleren en geeft informatie over mogelijke verwarmingssystemen, zoals warmtepompen.
- berekenen hoeveel energie en geld je kunt besparen. Door verschillende maatregelen te vergelijken, kun je schattingen maken van je energiebesparingen en de terugverdientijd van investeringen in energie-efficiëntie.
- een energieprestatie voor jouw woning ontvangen. Je krijgt een overzicht van de huidige energieprestaties van je woning en suggesties om deze te verbeteren.
Woningpas delen
Eigenaars kunnen hun woningpas al enige tijd digitaal delen met derden of publiek openstellen voor iedereen. In één actie kan je hiermee officiële overheidsdata, officiële overheidsattesten en eigen renovatiewerken of documenten die je zelf toevoegde aan je woningpas delen met iedereen die er interesse in heeft. Je kan ook een papieren afdruk van je woningpas maken en delen met anderen. Hiervoor zijn twee mogelijkheden voorzien:
- Je kan een korte versie downloaden en afdrukken met een focus op de samenvattende gegevens rond de energieaspecten van je woning, het isolatieniveau van de constructiedelen, de gekende installaties en de overstromingsgevoeligheid van je woning en perceel.
- De lange versie bevat een samenvatting van alle aspecten die in je woningpas gekend zijn. Naast energie, isolatie en installatie, bevat deze versie ook bodeminformatie, de mobiscore, gegevens over water en riolering, overstromingsgevoeligheid van je woning en perceel, het groenblauwpeil, vergunningen, gegevens over woningkwaliteit, een overzicht van uitgevoerde renovatiewerken en een overzicht van digitaal gekende attesten van uw woning.
Je kan deze informatie meteen afdrukken of opslaan als een digitaal PDF-document, waarna je het eenvoudig kan delen met anderen. Zo’n overzicht is enkel beschikbaar indien de data gekend zijn bij de overheid.
Woning verkopen, verhuren of verbouwen?
Je kan je woningpas, zowel digitaal als op papier, delen met kandidaat-kopers of kandidaat-huurders. Op die manier krijgen zij in één oogopslag alle nuttige informatie over de woning. Dat is een win-win situatie. Als eigenaar hoef je niet alle informatie bij elkaar te zoeken en voor geïnteresseerde kandidaat-kopers of -huurders staat alle nodige en officiële informatie netjes gecentraliseerd.
Plan je verbouwingswerken en wens je advies van een energiedeskundige of architect, dan kan je de woningpas delen met deze experts zodat zij meteen een idee krijgen van de toestand van je woning.