Compromis verbreken zonder schadevergoeding
12 februari 2023
De verkoop is definitief van zodra de onderhandse verkoopovereenkomst of het compromis is ondertekend. Annuleer je de aankoop na de ondertekening van die overeenkomst, dan pleeg je contractbreuk ten opzichte van de verkoper. De verkoper heeft dan de keuze: hij kan je dagvaarden en je verplichten om de verkoop toch te laten doorgaan of hij kan een schadevergoeding eisen. In dit laatste geval voorziet de voorlopige verkoopovereenkomst meestal in een clausule dat de verkoper het reeds betaalde voorschot van 5 tot 10% mag houden als schadevergoeding.
Bod is bindend
De verkoper kan ook beslissen om de koper niet te dagvaarden en alles in der minne te regelen. Maar belangrijkste moraal van het verhaal: ga niet lichtzinnig om met de aankoop van een woning. Een bod is bindend, en een contract is dat nog meer. De meeste mensen kopen slechts één keer in hun leven een woning: als het nodig is laat je dan ook adviseren voor zoiets belangrijk.
Opschortende voorwaarden
Wil je voorkomen dat je een schade vergoeding moet betalen als je bijvoorbeeld geen lening kunt krijgen. Dan moet je in je bod en compromis opschortende voorwaarden opnemen. Deze voorwaarden bepalen bijvoorbeeld dat het compromis alleen geldig is als er
- Hypothecair krediet wordt toegekend aan de koper binnen een bepaald termijn
- Verkoop uitsluitend doorgaat als er een stedenbouwkundige vergunning volgt.