Als alleenstaande huis kopen? Het kan!
13 februari 2024
Hypothecaire lening als alleenstaande
Het is wel degelijk mogelijk om als single een woonlening te krijgen voor een huis of appartement. Ongeveer een derde van alle woonkredieten wordt afgesloten door alleenstaande kopers. Belangrijk hierbij voor de bank: kan je het krediet binnen de afgesproken periode terugbetalen? Dit hangt af van je inkomen en van jouw totale financiële situatie.
Hoeveel je uiteindelijk kan lenen hangt af van de waarde van je woning, je eigen inbreng en de verhouding tussen het gewenste kredietbedrag, de waarde van het huis en je inkomen.
Houd ook steeds rekening met de extra kosten naast de aankoopprijs van de woning. Dit zijn de aankoopkosten waaronder de registratierechten, notariskosten, … Deze bedragen ongeveer 10 % van de totale kost.
Hoeveel moet ik zelf inbrengen?
Als single is het niet altijd evident om zelf voldoende startkapitaal bijeen te kunnen sparen. Van het totale bedrag moet je ongeveer 10% zelf kunnen bekostigen. Heel wat alleenstaanden kunnen hierbij wel rekening op de steun van de ouders.
Hoeveel van je inkomen mag je spenderen aan maandaflossing?
Als alleenstaande spendeer je best niet meer dan 30% van je inkomen aan de aflossing van je woonlening. Hoewel die stelregel steeds meer verlaten wordt en de bank meer belang hecht aan hoeveel je verdient. Voor wie maximaal 3.500 euro netto per maand verdient, ligt de grens ongeveer op 50% van het maandinkomen. Voor hogere inkomens schuift dat op naar 60%.
De bank kijkt daarnaast ook hoeveel inkomen er na aftrekking van de maandaflossing overblijft om comfortabel te kunnen leven. Voor alleenstaanden eisen de meeste banken een overschot van minimaal 1.000 tot 1.100 euro. Dit bedrag wordt verhoogd met een forfait van 100 tot 150 euro per kind ten laste.
We raden aan om bij verschillende banken langs te gaan. Het aanbod en de voorwaarden kunnen onderling erg verschillen. Het loont dus zeker om de vergelijking te maken.
Wat indien er later partner bijkomt?
Komt er later toch een partner bij? Dat is geen probleem. Die kan zich inkopen en mee instappen in de lening en verder mee helpen afbetalen.
Bescherm je met gratis verzekering gewaarborgd wonen
Ga je een lening aan en werk je al minstens twaalf maanden? Dan kom je mogelijks in aanmerking voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen van de Vlaamse overheid. Deze polis helpt je om je lening terug te betalen wanneer je onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt.
In Vlaanderen ontvang je maximaal 500 euro per maand. Ofwel 600 euro als je een nieuwe woning bouwt met een energiepeil lager dan E70 en je belastbaar inkomen als alleenstaande minder dan 51.480 euro bedraagt of minder dan 74.050 euro als je een persoon ten laste hebt.
Deze lening kan je digitaal aanvragen bij het Vlaams Woningfonds.
Sociale leningen voor alleenstaanden
Vlaamse woonlening
Je kan bij het Vlaams Woningfonds ook terecht voor een lening als alleenstaande als je inkomen niet hoger is dan een bepaald grensbedrag. Deze Vlaamse woonlening kan je aangaan voor de aankoop van een woning of appartement.
Energetische renovatielening
Is het huis of het appartement dat je koopt niet energiezuinig en je wil een grondige energetisch renovatie uitvoeren, dan kan je onder bepaalde voorwaarden samen met de Vlaamse woonlening een renteloze energetische lening afsluiten bij het Vlaams Woningfonds.
Enkel woningen met EPC-label E of F komen in aanmerking. Koop je een appartement, dan moet het EPC-label D, E of F zijn. Het energieprestatiecertificaat mag niet dateren van voor 2019. Bovendien moet je de woning binnen de vijf jaar na aankoop renoveren. Concreet moet je renoveren tot minstens energielabel C, B of A.
Meer informatie over de energetische renovatielening vind je op de website van het Vlaams Woningfonds.
Denk aan verhuren of cohousing
Koop je een huis waar nog een kamer vrij is die je perfect zou kunnen verhuren? Overweeg dit zeker. Je kan kiezen voor verhuur op lange termijn, of voor cohousing. De huurinkomsten kunnen door de bank mee worden opgenomen in je maandelijkse terugbetalingscapaciteit.
Lees ook
Welke aankoopkosten zijn er bij de aankoop van een woning?
Alles wat je moet weten over de woonlening
Vlaamse woonwaarborg moet jonge kopers vanaf volgend jaar sneller aan eigen woning helpen