Alles over het herfinancieren van een woonkrediet
18 juli 2024
Wat is herfinanciering van een woonkrediet?
Bij het herfinancieren van je woonkrediet vervang je je huidige hypothecaire lening door een nieuwe met andere voorwaarden. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je kiest voor een lagere rentevoet, een langere looptijd of een andere rentevaste periode.
Waarom lening herfinancieren?
Er zijn verschillende redenen om je woonkrediet te herfinancieren:
Lagere rentevoet of langere looptijd: Als de rentevoeten gedaald zijn sinds je je huidige lening hebt afgesloten, kan je door te herfinancieren een stuk besparen op je maandlasten. Met een langere looptijd betaal je per maand minder, maar doe je er wel langer over om je lening af te lossen. Dit kan interessant zijn als je je maandlasten wilt verlagen.
Verbouwing of renovatie: Wil je je woning verbouwen of renoveren? Dan kan je de kosten hiervan meefinancieren in je nieuwe hypothecaire lening. Ook energiebesparende investeringen, zoals zonnepanelen of isolatie, kan je meefinancieren in je herfinanciering.
Is herfinancieren voordelig voor mij?
Of herfinancieren voordelig is voor jou, hangt af van verschillende factoren:
- De rentevoeten: De huidige rentevoeten moeten lager zijn dan de rentevoet die je nu betaalt.
- De resterende looptijd: Hoe korter de resterende looptijd van je lening, hoe minder interessant herfinanciering doorgaans is.
- De kosten: Er zijn kosten verbonden aan herfinanciering, zoals dossierkosten, een premie voor de anticipatieve verbreking van je huidige lening en kosten voor een nieuw schattingsattest.
- Je persoonlijke situatie: Je moet ook je eigen financiële situatie bekijken. Is het bijvoorbeeld verstandig om je vaste rentevoet op te geven als je op korte termijn verwacht dat de rentevoeten gaan stijgen?
Wederbeleggingsvergoeding
Het is een vergoeding die je moet betalen aan de bank als je je hypothecaire lening vervroegd terugbetaalt. Als je de lening vervroegd terugbetaalt, verliest de bank rente-inkomsten. De wederbeleggingsvergoeding is een compensatie voor dit verlies.
Wanneer je je hypothecaire krediet wilt herbekijken, rekent de bank je ook kosten aan. Dit noemt de wederbeleggingsvergoeding:
- Tot drie maanden intrest op het resterende bedrag van je lening (ook bij dezelfde bank)
- Dossierkosten en notariskosten
Voor kredietcontracten gesloten na 1 december 2010 mag de vergoeding niet hoger zijn dan:
- 1% van het vervroegd afgeloste kapitaal, als het contract nog meer dan een jaar loopt.
- 0,5% van het vervroegd afgeloste kapitaal, als het contract nog minder dan een jaar loopt.
Hoe pak je een herfinanciering aan?
- Neem contact op met verschillende banken: Vraag simulaties en vergelijk de voorwaarden.
- Onderhandel: De rentevoet is niet het enige waar je op moet letten. Let ook op de andere voorwaarden, zoals de dossierkosten en de JKP.
- Maak een simulatie: Maak op de website van een kredietverlener of een onafhankelijke website een simulatie om te berekenen hoeveel je kan besparen met herfinanciering.
- Ga na of je voldoet aan de voorwaarden: Om te herfinancieren moet je voldoen aan de voorwaarden van de kredietverlener. Dit betekent onder andere dat je een goed kredietdossier moet hebben.