Wonen in een tiny house: compact, budgetvriendelijk en duurzaam
4 april 2024
Wat is een tiny house?
Volledig off-grid en zelfvoorzienend, of aangesloten op gas, water en elektriciteit? Geïnstalleerd op een vaste plaats, of mobiel en gemakkelijk verplaatsbaar? Een tiny house verschijnt in allerlei vormen. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: het zijn primaire, volwaardige woningen op kleine schaal, meestal niet groter dan 50 m².
De tiny house-beweging komt uit de Verenigde Staten overgewaaid en was oorspronkelijk bedoeld als goedkope woonvorm. Ook vandaag kijken nog steeds veel potentiële kopers richting de kostenbesparende factor wanneer ze een tiny house overwegen.
Geen woonvorm, maar een levensstijl
Een tiny house is méér dan een betaalbare woonvorm. Alles is functioneel: uitschuifbare tafels voor wanneer iemand op bezoek komt, een zitbank die een slaapbank wordt wanneer iemand blijft logeren en kastruimte verborgen onder het bed. Geen enkele hoek of kier blijft onbenut. Wie het slim aanpakt, bouwt zelfs een wasmachine en een droogkast moeiteloos in.
Duurzaam wonen
Op een beperkt aantal vierkante meter wonen, betekent dus niet dat je meteen inboet aan comfort. Maar een tiny house dwingt je wel om enkel te kopen wat je écht nodig hebt, en om bewuster na te denken over ruimtelijke ordening en ruimtegebruik: belangrijke thema’s binnen de klimaatproblematiek.
Naast de kostenbesparende factor vormt het duurzaamheidsaspect dan ook de tweede belangrijke reden om anno 2024 voor een tiny house te kiezen. Genoegen nemen met genoeg en focussen op wat écht belangrijk is: dat is het idee achter deze woonvorm.
Natuurlijke, ecologische en onderhoudsvriendelijke materialen passen perfect binnen dat plaatje. Thermisch behandeld hout is bijvoorbeeld duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, maar ook bestand tegen rot, insecten en schimmels.
Mensen die kiezen voor een tiny house omwille van het duurzaamheidsaspect, gaan graag nog een stapje verder. Denk maar aan tweedehands materialen om het huisje te renoveren of gerecupereerd afval om de muren te isoleren.
Tiny house op wielen
Een compact en ecologisch paradijs op wielen? Dan is jouw tiny house per definitie een mobiele entiteit. Je kan jouw huisje dus als voertuig inschrijven en verzekeren. Om een voertuig of mobiele entiteit ergens te parkeren, heb je in principe geen vergunning nodig.
Wetgeving
Als je je tiny house nooit verplaatst en op het water- en elektriciteitsnetwerk aansluit, kan het mobiele karakter ervan in twijfel getrokken worden. Informeer daarom bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente naar de voorwaarden.
Ook al bestaat er intussen een leidraad van de Vlaamse overheid met praktische informatie over kleinschalige constructies, toch zijn de regels rond de locatie van een tiny house onduidelijk. Je zal in ieder geval moeten weten wat het doel is van je huisje (vb. zorgwoning of werfkeet) en welk stuk grond je op het oog hebt: bouwgrond, recreatiegrond, landbouwgrond of natuurgebied.
Ook over de rest van de Vlaamse wetgeving omtrent tiny houses bestaan veel vraagtekens. Op dit moment is het wettelijk kader nog niet aangepast aan moderne woonvormen. Neem daarom eerst en vooral contact op met de gemeente waarin je jouw tiny house wilt bouwen of neerzetten. Ook je domiciliëren in een tiny house is niet evident.
Prijs
Wat kost een tiny house? Dat hangt volledig af van de grootte en de afwerkingsgraad van je ontwerp. Ikea-meubelen of meubilair op maat? Een composttoilet of een verbrandingstoilet? Laminaat of parket? In België bestel je op sommige plaatsen al voor 20.000 een tiny house. Andere aanbieders starten pas bij 55. 500 euro en de prijzen lopen al snel op tot wel 70.000 euro.