Waarom verkopen via een vastgoedmakelaar?
18 juni 2023
Correcte prijszetting
Doordat emoties meespelen, heb je misschien de neiging om de prijs van je woning hoger in te schatten dan deze in werkelijkheid is. Nochtans is een correcte prijszetting cruciaal om te vermijden dat je woning te lang op de markt blijft staan.
De vastgoedmakelaar zal op basis van zijn kennis en ervaring een goed objectief advies geven over de verkoopwaarde van je woning. Hij zal een waardebepaling uitvoeren die rekening houdt met verschillende bijkomende aspecten: de ligging, de bewoonbare oppervlakte, de prijzen van woningen in de buurt, de stedenbouwkundige voorschriften, …
De vastgoedmakelaar zorgt er zo voor dat de woning verkocht wordt aan de best mogelijke prijs binnen een zo kort mogelijke periode.
Informatie verzamelen
Bij de verkoop van een woning moet je allerlei verplichte informatie, attesten en certificaten aan de koper kunnen voorleggen. De vastgoedmakelaar staat in voor het verzamelen van al deze documenten. Denk maar aan het energieprestatiecertificaat (EPC), het keuringsattest elektriciteit, het bodemattest, het asbestattest, stedenbouwkundige informatie, informatie uit het Kadaster, …
De vastgoedmakelaar heeft toegang tot alle digitale tools om de nodige documenten snel aan te vragen. Bovendien gaat het niet alleen om het verzamelen van de informatie, maar ook om de interpretatie ervan. De vastgoedmakelaar kent de wetgeving en spelregels door en door. Zo hoef jij je hoofd niet te breken over deze – vaak ingewikkelde – juridische materie.
Het ontbreken van deze informatie kan er bovendien voor zorgen dat de verkoop niet doorgaat of nietig wordt verklaard. Dus het is echt wel belangrijk dat de informatie correct en volledig is. En daar zorgt de vastgoedmakelaar voor.
Publiciteit maken
De vastgoedmakelaar staat in voor het voeren van de nodige publiciteit via affiches in de etalage van zijn kantoor, immoborden, online zoekertjes, … In deze publiciteit moeten een aantal zaken verplicht vermeld worden, zoals een aantal elementen uit het EPC en stedenbouwkundige informatie. Leef je deze informatieplichten niet na, dan riskeer je een boete. Dus een makelaar zorgt er op die manier ook voor dat je geen boete hoeft te vrezen.
Bovendien heeft de vastgoedmakelaar een goede kennis van de lokale markt en regio. Hij beschikt over een uitgebreid netwerk en veel contacten. Soms hoeft er zelfs geen publiciteit gevoerd te worden, omdat de vastgoedmakelaar potentiële kopers uit zijn netwerk - waarvan hij weet dat ze interesse zullen hebben in je woning - proactief benadert.
Kortom, hij zorgt ervoor dat de woning zo snel mogelijk wordt verkocht aan de meest geschikte kandidaat.
Plaatsbezoeken
De vastgoedmakelaar staat in voor de plaatsbezoeken of bezichtigingen. Hij zal zorgen voor professionele foto’s om je woning zo mooi mogelijk in beeld te brengen. De vastgoedmakelaar zorgt er ook voor dat je woning er goed uitziet tijdens de plaatsbezoeken zelf. Sommige vastgoedkantoren bieden hiervoor home staging of vastgoedstyling aan. De woning ondergaat dan een grondige opknapbeurt. Er kunnen tijdelijke meubelen worden geplaatst, en ook het buitenaanzicht en de tuin worden aangepakt.
De vastgoedmakelaar zal tijdens het plaatsbezoek de kandidaat-kopers ook uitgebreid en eerlijk informeren over de mogelijkheden van de woning en over de omgeving. Is er een renovatie nodig? Welke premies kan de koper hiervoor bekomen? Welke voorzieningen zijn er in de buurt (scholen, winkels, ziekenhuizen, openbaar vervoer, …)? Welke materialen werden er gebruikt? Zijn er verborgen gebreken? …
Online biedingen opzetten
Met SmartBid organiseren vastgoedmakelaars op een transparante en juridisch waterdichte wijze een digitale bieding. Verkoop jij je huis of appartement met een CIB-makelaar, vraag dan zeker achter de online biedingsprocedure SmartBid:
- Tranasparant proces: je kan het online meevolgen
- Snelle verkoop en marktconform
- De vastgoedmakelaar zet het allemaal op
Verkoopovereenkomst opstellen
Is er een akkoord bereikt over de verkoop, dan zal de vastgoedmakelaar de voorlopige of onderhandse verkoopovereenkomst (compromis) opstellen. Alle voorwaarden van de verkoop moeten hierin worden opgenomen: de prijs, het voorschot, de keuze van de notaris, eventueel een opschortende of ontbindende voorwaarde, …
De makelaar zal ervoor zorgen dat deze voorlopige verkoopovereenkomst 100% juridisch correct en volledig is. Dit is belangrijk want eens deze voorlopige verkoopovereenkomst is getekend, is de verkoop definitief.
Tip!
Check of de vastgoedmakelaar met wie je in zee gaat een erkenning heeft bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Een vastgoedmakelaar moet een BIV-erkenningsnummer hebben en is onderworpen aan deontologische regels. Hij heeft ook een vormingsplicht, waardoor hij steeds op de hoogte is van de meest recente wetgeving. Of vind onmiddellijk een vastgoedprofessional op Spotto.be, dan ben je zeker dat je werkt met een betrouwbare makelaar. Vind je makelaar op Spotto.