Verschillende generaties onder één dak: alles over kangoeroewonen of zorgwonen
16 mei 2024
Kangoeroewonen: voor wie?
Overweeg je om je hulpbehoevende ouders bij jou te laten inwonen? Wil je iemand laten intrekken omdat je zelf zorg nodig hebt? Of denk je eraan om een goede vriend in huis te nemen, omdat die fysieke hulp nodig heeft? In al die situaties kan zorgwonen in een kangoeroewoning een goede oplossing zijn.
Verschillende generaties onder één dak
Het idee van een kangoeroewoning is dat verschillende generaties, twee partijen of gezinnen, langere tijd met elkaar samenwonen en voor elkaar zorgen. Tussen de partijen is er wederzijdse solidariteit door voor elkaar te zorgen. Intussen wil je ook zelf je privacy niet verliezen en een eigen plekje in huis behouden.
Kangoeroewoning of zorgwoning: het verschil
Een kangoeroewoning is een term die in de praktijk vaak gebruikt wordt, maar stedenbouwkundig geen afzonderlijke betekenis heeft. Waar wél regelgeving en procedures rond bestaan, is zorgwonen.
Bij zorgwonen wordt in of bij een bestaande woning een kleinere wooneenheid ingericht voor maximaal twee 65-plussers of zorgbehoevende personen, zodat ze kunnen wonen bij iemand die hen zorg verleent. Het omgekeerde kan ook: een zorgverlener die komt wonen bij oudere of zorgbehoevende personen.
De voordelen van kangoeroewonen of zorgwonen
Intrekken bij een kind of familielid maakt het voor ouderen mogelijk om langer thuis te wonen. In een zorgwoning blijven hulpbehoevenden in hun vertrouwde omgeving, omringd door mensen die ze kennen. In geval van nood is er iemand in de buurt. Maar ook voor een vluchtige babbel of een kopje koffie is er altijd gezelschap.
- Wederzijdse zorg
Kangoeroewonen heeft vele voordelen. Niet enkel voor de zorgbehoevenden, maar voor álle generaties. Babysitten of de hond uitlaten? De grootouders staan paraat. Ben je zelf even niet thuis? Dan verzorgt de ander de planten en de huisdieren terwijl er altijd een oogje in het zeil wordt gehouden.
- Privacy en zelfstandigheid
Een kangoeroewoning is opgedeeld in twee wooneenheden, waardoor je elk je eigen stek hebt. Geniet van elkaars nabijheid, maar respecteer ook de privacy. Een duidelijk reglement kan onverwachte bezoekjes of overmatige babysitdiensten vermijden. Goede afspraken maken goede vrienden.
- Goedkopere woonoplossing
Bouwen, verbouwen en wonen wordt steeds duurder. Ook een woon- en zorgcentrum kost bijzonder veel geld. In die zin kan kangoeroewonen financieel voordelig uitdraaien. Een groot deel van de (vaste) kosten kan je namelijk delen. Bovendien is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een premie.
Meldingsplicht zorgwonen
Dankzij een aanpassing van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening is de aanvraag van een zorgwoning een stuk eenvoudiger. Er zijn 3 situaties waarin je een zorgwoning kan creëren via een meldingsprocedure.
- Zorgwonen binnen het bestaande bouwvolume van je woning
- Zorgwonen in een bestaand, hoofdzakelijk vergund vrijstaand bijgebouw
- Zorgwonen in een tijdelijke, verplaatsbare constructie (zorgunit) in de nabijheid van de hoofdwoning
De specifieke voorwaarden waarbij een melding volstaat, kan je checken via de website van de Vlaamse overheid.