Samenwonen: wie huurt de woning?
2 augustus 2023
Feitelijk samenwonend
Woon je feitelijk samen, dan woon je samen op één adres zonder hiervoor een officiële verklaring af te letten. Als je feitelijk samenwoont, word je beschouwd als alleenstaande. Je hebt geen rechten en plichten tegenover elkaar.
Huurovereenkomst door een van beiden afgesloten
Als de huurovereenkomst wordt afgesloten door een van jullie beiden, dan is enkel diegene die de overeenkomst heeft ondertekend de huurder en wordt de andere niet automatisch medehuurder. De huurprijs moet enkel betaald worden door diegene die de huurovereenkomst heeft afgesloten.
Dit betekent echter ook dat hij op eigen houtje de huur kan opzeggen of de andere de toegang tot de woning weigeren. In geval van zijn overlijden geniet je als inwonende partner geen bescherming en kan de verhuurder de huurovereenkomst opzeggen.
Huurovereenkomst door beiden afgesloten
Ondertekenen jullie beiden de huurovereenkomst, dan word je elk voor de helft medehuurder. Dat betekent ook dat je beiden slechts voor de helft van de huurprijs kan worden aangesproken, tenzij de huurovereenkomst dit anders zou bepalen. In de praktijk wordt er in de huurovereenkomst vaak een clausule opgenomen die bepaalt dat beide huurders hoofdelijk en ondeelbaar gehouden zijn tot alle verplichtingen van het huurcontract zodat de verhuurder beide partners voor de volledige huur kan aanspreken.
Bij opzeg is er een onderscheid tussen huurovereenkomsten gesloten voor en na 2019.
- Werd de huurovereenkomst voor 2019 afgesloten, dan kan je niet alleen opzeggen. Jullie moeten dus beiden de overeenkomst opzeggen. Als een van jullie beiden de woning wil verlaten, dan moet je het akkoord krijgen van de verhuurder.
- Sinds 1 januari 2019 kan je aan de verhuurder toestemming vragen om iedere bewoner te beschouwen als officiële huurder, ook als maar een van beiden de huurovereenkomst heeft getekend. De partner die vertrekt, kan een nieuwe huurder voorstellen. Gaan de overblijvende partner of de verhuurder daarmee niet akkoord, dan beslist de vrederechter. Tot er een nieuwe huurder is, kan de verhuurder de vertrekkende partner zes maanden lang vragen om de huurprijs te betalen.
Wettelijk samenwonend of getrouwd
Woon je wettelijk samen, dan woon je samen op één adres en leg je hiervoor een verklaring af voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Zijn jullie wettelijk samenwonend of getrouwd, dan wordt de huurovereenkomst altijd verondersteld gesloten te zijn door jullie beiden. Zelfs al is de huurovereenkomst maar door een van jullie beiden ondertekend, dan wordt de andere toch automatisch medehuurder.
Jullie zijn beiden hoofdelijk verantwoordelijk voor het betalen van de huurprijs en de één kan de ander niet zomaar op straat zetten. Dit betekent dat ieder van jullie ook door de verhuurder kan worden aangesproken bij huurachterstal. Een opzeg is slechts geldig als deze van beide partners uitgaat. Ook de verhuurder moet een opzegging aan jullie beiden bezorgen.
Gaan jullie pas wettelijk samenwonen of trouwen na het sluiten van de huurovereenkomst, dan moet je de verhuurder per aangetekend schrijven inlichten over het huwelijk of de wettelijke samenwoning.
Gaan jullie uit elkaar, dan kan je zelf of via de vrederechter bepalen wie verder huurt.
Tip!
Gaan jullie als koppel samen een woning huren en zitten jullie met vragen omtrent jullie rechten en plichten? Informeer hierover bij de vastgoedmakelaar. Hij is op de hoogte van de verschillende mogelijkheden en bijhorende regels. Vind je makelaar op Spotto.
Lees ook:
Moet je als koppel samen het huurcontract ondertekenen?