Lenteschoonmaak: 5 tips voor een fris huis
28 februari 2024
1. Lenteschoonmaak schema
Trek je halsoverkop ten strijde, dan blijf je waarschijnlijk halverwege moedeloos achter. Met het volledige huis overhoop lijkt de op te ruimen berg op dat moment alleen maar groter. Daarom is een goed stappenplan het allerbelangrijkste. Maak een duidelijk lijstje met wat er allemaal moet gebeuren.
2. Plan jouw lenteschoonmaak
Groepeer alle klussen per zone of per kamer en krijg meteen inzicht in de totale omvang van jouw schoonmaakproject. Op die manier werk je efficiënt, behoud je het overzicht en blijf je gemotiveerd. Werk bovendien van boven naar onder en van binnen naar buiten. Zo voorkom je dat je terug vuil maakt wat al proper is.
Met een gestructureerd plan zal je eerder geneigd zijn om een ruimte ook effectief af te werken. Een volledig opgeruimde, schoongemaakte kamer geeft voldoening en moed om aan de volgende zone te starten.
Dus pak alvast je agenda erbij en kies vervolgens zelf: plan je één klus per dag of werk je in sprints? Als je de lenteschoonmaak stapsgewijs aanpakt, zal je in ieder geval versteld staan van wat je in korte tijd kunt realiseren.
3. Maak een checklist voor jouw lenteschoonmaak
Met deze checklist weet jij alvast waar te beginnen.
- Per kamer: Sorteer alles wat niet meteen een plaats heeft in drie aparte tassen of dozen: weg, kringwinkel of zolder.
- Slaapkamers: Hang dekbedden buiten op om te verluchten, draai alle matrassen om en stop alle dekbedovertrekken en kussenslopen op 60 graden in de wasmachine.
- Dressing: Ga door al je kledingkasten en selecteer de winterkleren die verhuizen naar achterin de kast of de zolder. Kledij die niet meer past, sorteer je voor de kringwinkel.
- Keuken : Maak de keuken van boven tot onder schoon en vergeet deze keer de binnenkant en de frontjes van de kasten niet. Geef ook de oven, het fornuis, de koelkast en andere toestellen een grondige schoonmaakbeurt. Extra tip voor de dampkap: laat de roosters even weken in een laagje water met soda.
- Badkamer: Reinig tegels en voegen, ontkalk kranen en douchekop, verwijder zeepaanslag in bad en douche en maak ook de lades of planken van de badkamermeubels schoon. Check van tevoren welke poetsmiddelen geschikt zijn voor eventuele kwetsbare materialen zoals natuursteen of marmer, en zorg tijdens de schoonmaakbeurt voor voldoende verluchting.
- Allerlei: Denk ook in alle ruimtes aan vloeren, plafonds en ramen. Een vuistregel daarbij is om alles stofvrij te maken vooraleer je aan de slag gaat met water en spons.
Checklist voor jouw nieuwe (huur)woning Kocht je net een nieuwe woning of verhuis je naar een huurwoning? Dan komt deze checklist ook van pas, niet enkel in de lente! Vul aan wat er nog moet gebeuren aan schoonmaakklussen en gebruik de lijst als leidraad. |
4. Koppel het nuttige aan het aangename
Hoe en wanneer je jouw voorjaarsschoonmaak ook plant, maak het jezelf zo aangenaam mogelijk. Zet een kop koffie, trek je favoriete huis- of kuispak aan, neem alle schoonmaaktools erbij en zet een goede playlist op. Open vervolgens alle ramen, verwelkom de frisse lucht en ga aan de slag!
5. Lenteschoonmaak met het hele gezin
Poetsen is niet de taak van slechts één gezinslid, en de lenteschoonmaak al zeker niet. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, maken veel handen licht werk. Betrek er dus in de mate van het mogelijke zeker ook je kinderen bij.
Leg de lat iets lager en vier elk succes. Om te vermijden dat je letterlijk met de kraan open dweilt, geef je iedereen best één afgebakende taak. Of laat hen zelf kiezen. Geef de kleine helpers schouderklopjes zodra ze meehelpen, wat het resultaat ook is.
Heb je elke kamer in huis afgevinkt? Dan is het tijd om naar buiten te trekken! Maak je tuin voorjaarsklaar in 9 stappen!