Kans op overstroming? Dan moet je tijdig geïnformeerd worden
15 februari 2023
Informatieplicht overstromingsgevoeligheid
De verkoper of verhuurder heeft de plicht om de koper of huurder informatie te geven over de overstromingsgevoeligheid van de woning of de grond. Een belangrijke wijziging sinds 1 januari 2023 is de schrapping van de termen ‘mogelijk’ en ‘effectief’ overstromingsgebied. Een gebied is voortaan overstromingsgevoelig of niet. Dit moet ook zo in de publiciteit vermeld staan.
Overstromingsrapport
De overstromingsgevoeligheid kun je checken door het overstromingsrapport op te vragen via https://www.waterinfo.be/informatieplicht.
Concreet moet bij elke verkoop of verhuur voor meer dan negen jaar dit overstromingsrapport worden toegevoegd. Dat rapport geeft informatie over de overstromingsbron en de overstromingskans van het perceel (P-score) en van het gebouw (G-score).
Door deze tweeledige score krijgt de potentiële koper of huurder meer gedetailleerde informatie over de overstromingskans. Het maakt immers verschil of het kadastrale perceel overstromingsgevoel is, of slechts een deel ervan. En of die overstromingsgevoeligheid slaat op het gebouw of enkel op (een deel van) het perceel. De overstromingskans van onbebouwde percelen of delen ervan is van belang, onder meer om de mogelijkheid van bebouwing of uitbreiding van bebouwing te kunnen inschatten.
Elk perceel en elk gebouw krijgt een score, op een schaal van A tot D.
- A = geen overstroming gemodelleerd
- B = kleine kans op overstromingen onder klimaatverandering sc2050
- C = kleine kans op overstromingen onder huidig klimaat
- D = middelgrote kans op overstromingen onder huidig klimaat
Overstromingsattest
Het is voor elk gebouw of perceel ook mogelijk om een overstromingsattest aan te vragen. Dat wordt opgemaakt door een gecertificeerde deskundige. Deze attestering is volledig vrijblijvend. Het is vooral een optie voor mensen die niet akkoord gaan met de automatisch berekende score.
Het overstromingsattest kan zo een actualisatie van de P-score en/of G-score in het overstromingsrapport opleveren. Concreet: het kan de P- en G-score verbeteren indien de deskundige ter plaatse vaststelt dat het overstromingsrisico lager is dan gemodelleerd in de kaarten. Dit kan bijvoorbeeld omdat er werken zijn uitgevoerd die het gebouw waterresistenter maken.
Geldigheid overstromingsattest
Zowel het overstromingsrapport als het overstromingsattest hebben slechts een geldigheidsduur van maximaal één jaar. Reden hiervoor is dat er zich wijzigingen kunnen voordoen aan de kaarten als gevolg van periodieke actualisaties.
Waar vermelden?
Deze informatie moet verplicht vermeld worden in de publiciteit bij verkoop of verhuur voor meer dan negen jaar. In de publiciteit moet je steeds de P-score en – indien het perceel bebouwd – de G-score opnemen. Is er een geactualiseerde score beschikbaar via een overstromingsattest, dan moet die bijkomend worden opgenomen.
Is er sprake van een score binnen klasse D, dan moet je in de publiciteit het overstromingssymbool toevoegen. Er bestaat een afzonderlijk symbool voor het geval dat enkel het perceel binnen klasse D valt. De informatie moet ook worden opgenomen in de onderhandse verkoopovereenkomst (compromis) en de authentieke akte van verkoop.
Tip!
Doe je beroep op een vastgoedmakelaar, dan verzamelt hij voor jou alle verplichte informatie en attesten en zorgt hij ervoor dat de koper (of huurder) juist geïnformeerd wordt. Hij beschikt bovendien over digitale tools om sneller over de nodige informatie te beschikken. Vind je vastgoedmakelaar op Spotto.
Lees ook
Welke attesten heb je nodig bij de verkoop van je woning?
Schade door wateroverlast? Brandverzekering komt tussen
Waterschade? Tips en adviezen om te voorkomen … en te genezen