Hoe breng ik een bod uit op een woning?
14 juni 2024
Hoeveel kan je maximaal lenen?
Voordat je een bod uitbrengt, ga je best eerst langs de bank om te bepalen wat je maximale ontleenbare bedrag is. De bank kan je helpen om je aankoopbudget vast te stellen, zodat je weet hoeveel je kan lenen en hoeveel je maandelijks kan afbetalen. Zo weet je in welke prijscategorie je kan kijken, zodat je niet teleurgesteld wordt.
Wat moet je weten voor je gaat bieden
Neem de tijd om de woning meerdere keren te bezoeken. Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen door de emoties, maar het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken. Vraag alle nodige informatie op, zoals bouwkundige rapporten, EPC-score, overstromingsgevoeligheid, asbest,… maar ook informatie over de buren en wijk. Dit helpt je om een goed beeld te krijgen van de staat en de buurt van de woning.
Bod met opschortende voorwaarden
Wanneer je klaar bent om een bod uit te brengen, doe dit dan altijd schriftelijk via mail of bericht. Een mondeling bod is juridisch bindend zijn, maar een schriftelijk bod geeft je meer zekerheid en duidelijkheid.
Bescherm jezelf door een bod met opschortende voorwaarden op te nemen. Een veelgebruikte opschortende voorwaarde is het verkrijgen van een financiering. Dit betekent dat je bod alleen geldt als je de lening bij de bank rond krijgt. Hiermee voorkom je dat je het voorschot als schadevergoeding moet betalen als je uiteindelijk onvoldoende kan lenen. Bij het niet verkrijgen van de lening, moet je aantonen dat je bij minstens twee banken geen lening hebt kunnen krijgen.
Deze opschortende voorwaarde moet altijd duidelijk in de onderhandse verkoopovereenkomst worden opgenomen. De vastgoedmakelaar stelt deze overeenkomst op en zal ervoor zorgen dat ze volledig en correct is. Vind je makelaar op Spotto.
Voorbeeld opschortende voorwaarde bod
Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je een bod kunt formuleren:
Geachte heer/mevrouw, Hierbij bied ik, [Jouw Naam], een bedrag van €[Bodbedrag] voor de woning gelegen aan [Adres van de Woning]. Mijn gegevens: Dit bod is geldig tot en met [Geldigheidstermijn] en is onder de opschortende voorwaarde dat ik een hypothecaire lening verkrijg voor de financiering van deze woning. Het woonkrediet bedraagt [_____ euro] en ik zal binnen een termijn van 30 dagen, na het aanvaarden van het bod, laten weten of de hypothecaire lening is toegestaan. Datum van versturen: [XX - XX - 2024] Met vriendelijke groet, [Naam en voornaam] |
Wat moet je allemaal vermelden in je bod?
- De prijs en het pand. Het exacte bedrag, zowel in cijfers als in letters. Met de vermelding van het adres van de woning.
- Geldigheidstermijn. Hoe lang het bod geldig is. Dit geeft duidelijkheid voor zowel jou als de verkoper. Een gangbare geldigheidstermijn is bijvoorbeeld één tot twee weken. Dit voorkomt lange onzekerheid en zorgt ervoor dat je snel weet waar je aan toe bent.
- Identiteit en contactgegevens. Je volledige naam, adres en contactgegevens zoals e-mail en telefoonnummer. Eventueel ook de notaris voor de verder afhandeling.
- Opschortende voorwaarden (optioneel). Voorbeelden: het verkrijgen van een lening, het regulariseren van een bouwovertreding, het verkrijgen van een vergunning, …
- Ondertekenen met datum. Het bod moet ondertekend worden door jou met de datum van ondertekening.
Door deze stappen te volgen en goed voorbereid een bod uit te brengen, vergroot je de kans op een succesvolle aankoop van je droomhuis. Succes met bieden!