Gevel schilderen: in 3 stappen naar een clean resultaat
10 oktober 2024
1.Gevel reinigen
Wil je een clean resultaat? Zorg dan letterlijk voor een propere lei door je gevel netjes te reinigen. Met water en een neutraal schoonmaakmiddel kom je al een heel eind. Ook een hogedrukreiniger doet wonderen, al is voorzichtigheid aangewezen, zodat de voegen niet loskomen.
- Loskomende voegen? Eerst herstellen!
- Witte aanslag? Verwijderen met een harde kunststofborstel
- Groene aanslag? Reinigen met verdund bleekwater
- Oude verflagen? Verwijderen met harde borstel of steekmes
Welke producten en materialen je ook gebruikt: laat de muur goed drogen vooraleer je begint met schilderen.
2.Gevel voorbereiden
Start ook voor je buitengevel altijd met een primer of grondverf van goede kwaliteit. Het is de eerste verflaag die zorgt voor een goede hechting tussen ondergrond en verf. Zo krijg je een strak resultaat, bespaar je tijd én kosten.
Is de ondergrond verpoederd en komen er met andere woorden poederachtige kleurresten mee wanneer je met je hand erover wrijft? Dan heb je een specifieke primer nodig die de ondergrond fixeert, zodat je probleemloos kan overschilderen. Vraag altijd raad bij een speciaalzaak in jouw buurt!
3.Gevel schilderen
Welk type verf?
Voor buitenmuren heb je speciale dampdoorlatende of dampopen muurverf nodig. Het eventueel aanwezige vocht kan daarmee voldoende ontsnappen. In de andere richting voorkom je dat er vocht naar binnen dringt. Ook wanneer je een spouwmuur wil na-isoleren, is dampopen verf een goede keuze om vochtproblemen te voorkomen.
Verfroller of kwast?
Om grote oppervlakken zoals buitenmuren te verven, gebruik je best een verfroller. Dat geldt voor zowel crepi als baksteen. Met een roller bedek je ineens het voegwerk en dieper gelegen stukken. Voor moeilijk bereikbare plekken, hoekjes, deuren en kozijnen houd je het best een kwast bij de hand.
Gebruik in ieder geval rollers en kwasten van een goede kwaliteit. Zo garandeer je het beste resultaat.
Verf aanbrengen
Verfroller en kwast in de hand, want het echte werk kan beginnen. Beschilder je crepi en is die voldoende draagkrachtig? Dan kan je meteen aan de slag. Het type verf hangt af van de eindlaag. In het algemeen zijn muurverven op basis van silicaat of siliconen geschikt.
Is jouw gevel gemetseld? Wacht dan tot al het vocht volledig uit de muur is. In sommige gevallen duurt dat tot een jaar. Controleer van tevoren of er naden of kieren aanwezig zijn. Die maak je dicht met overschilderbare en vochtbestendige acrylaatkit. Barsten in het cement herstel je met polymeerkit.
Extra tips:
- Wil je 100% op zeker spelen? Een vakman weet als geen ander welke producten en materialen het meest geschikt zijn om jouw buitengevel te reinigen, voor te bereiden en te schilderen. Zo laat je niets aan het toeval over.
- Ga je toch zelf aan de slag? Schilder dan bij een buitentemperatuur van 10 à 20 graden. Op die manier droogt de verf niet te snel en niet te traag.
Klaar om jouw gevel een frisse look te geven? Veel succes! Of ben je nog op zoek naar een nieuwe woonst, al dan niet om op te knappen? Ontdek ons volledige aanbod!