Asbestattest, wat moet je weten?
2 maart 2023
Asbestinventaris
Het asbestattest lijst nauwkeurig op wat de staat van de woning op asbestvlak is. Op die manier weet de koper van de woning of er asbest aanwezig is en kan hij hiermee correct omgaan. Een asbestattest heeft ofwel de eindconclusie ‘asbestveilig’ ofwel ‘niet asbestveilig’. ‘
- Asbestveilig: betekent dat de woning veilig is voor normaal gebruik, maar niet voor renovaties of sloop
- Niet asbestveilig: betekent dat de woning niet aan die veiligheidsnorm voldoet en verbeteringen nodig zijn, maar wilt niet zeggen dat de woning onbewoonbaar is.
Een locatie is asbestveilig indien geen asbestmaterialen werden aangetroffen of enkel asbestmaterialen met een laag risico voor de gezondheid of het leefmilieu. Asbestveilig betekent dus niet hetzelfde als asbestvrij. Indien het asbestattest geen asbestmaterialen vermeldt, kunnen er toch nog niet geïnspecteerde asbestmaterialen verborgen aanwezig zijn, bijvoorbeeld ingesloten in wanden, vloeren of onder de grond.
Asbestdeskundige stelt het op
Het attest wordt opgemaakt door een erkend asbestdeskundige. Deze asbestdeskundige komt ter plaatse voor een visuele inspectie en beoordeling, en zal indien nodig stalen nemen. Op basis van dit verslag levert de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) voor elke woning een uniek asbestattest af. Hierin staat niet enkel de uitspraak over de asbestveiligheid van de woning, maar ook advies over hoe je het aangetroffen asbest kan beheren of verwijderen.
Wat indien asbest wordt vastgesteld?
Stelt het asbestattest asbestmaterialen met een verhoogd risico vast, dan moet de eigenaar maatregelen nemen. Bij renovaties moet de eigenaar asbest dat eenvoudig bereikbaar wordt onmiddellijk verwijderen, opnieuw insluiten mag niet.
Wanneer asbestattest verplicht?
Bij verkoop
Concreet moet de verkoper bij het sluiten van de onderhandse verkoopovereenkomst (compromis) sinds 23 november 2022 aan de kandidaat-koper een geldig asbestattest voorleggen als de woning dateert van voor 2001. Dit geldt zeker als je de woning gaat slopen, zodat de aannemer voorzorgsmaatregelen kan nemen.
Indien het gaat om een appartement of een kavel binnen een mede-eigendom, dan moeten er twee attesten zijn: één voor het appartement en één voor de gemeenschappelijke delen. Het asbest voor de gemeenschappelijke delen wordt verplicht vanaf 1 mei 2025.
Tegen 2032 moet elke woning van voor bouwjaar 2001 over een asbestattest beschikken, of het nu te koop staat of niet. Belangrijk: de nieuwe informatieplicht geldt niet alleen voor residentieel vastgoed, maar ook voor winkels, horeca, kantoren, industriegebouwen, …
Bij verhuur
Bij de verhuur van een woning is geen asbestattest vereist. Let wel: koop je een woning om die vervolgens op de huurmarkt aan te bieden, moet je het bij de aankoop ingewonnen asbestattest aan de (kandidaat-)huurders overhandigen.
Bij een erfenis
Wanneer je een woning erft is er geen asbestattest verplicht.
Asbestattest prijs
De prijs van een asbestattest verschilt per deskundige, maar ligt meestal tussen de 500 en 600 euro (inclusief btw). Deze prijs kan hoger uitvallen als er extra staalafnames nodig zijn of bij een extra dakinspectie. Je vraagt best meerdere offertes aan om de prijzen te vergelijken.
- Inbegrepen in de kosten: opmaak en aflevering van het attest, en gemiddeld 4 staalafnames bij woningen en 2 bij appartementen of garages.
- Niet-inbegrepen kosten: extra staalafnames en vervoerskosten omvatten.
Bij onze partner Vastgoedexperts kan je vanaf € 514.25 terecht voor je asbestattest.
Asbestattest aanvragen door vastgoedmakelaar
De makelaar verzamelt alle nodige informatie en attesten bij de verkoop. Hij zal ook zorgen dat er een asbestattest aanwezig is indien dit verplicht is. Vind je makelaar op Spotto.
Lees ook
1 jaar asbestattest: meest gestelde vragen
Welke attesten heb je nodig bij de verkoop van je woning?
Woning verkopen die moet worden afgebroken? Deze attesten zijn verplicht